Blog

DOBD FEL AZ OUTFITED SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ TÜLLSZOKNYÁVAL!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

 

Én meg a varrás..őszintén megmondom életemben nem tanultam varrni. Ezért is érdemes olvasni az ezzel kapcsolatos posztjaimat, mert abszolút laikus szemmel közelítem meg a témát. Stylist vagyok, nem divattervező. Mi a már meglévőből rakunk össze egy szettet, a divattervező pedig a semmiből teremt valami újat. Ez a két szakma között a legalapvetőbb különbség. Ennek ellenére mindig is érdekelt az utóbbi is, és drága Nagymamámtól pár éve karácsonykor kaptam is egy Singer varrógépet. Szépen lassan összebarátkoztunk a masinával, bár jó pár méter anyag és megszámlálhatatlan törött tű látta kárát. Csoda, hogy az ujjaim még nem varrtam oda. 


Most már ott tartok, hogy utcára is viselhető darabokat gyártok, bár csak saját célra. No még nem túl széles a repertoár, de gyakorlással egyre bonyolultabb darabok előállítására is képes leszek. Nincs is annál jobb érzés, mint mikor kiszúrok valami csilliárdos összegű csini ruhácskát, továbbgondolom, és otthon a töredékéből elkészítem magamnak. De volt már precedens arra is, hogy egy second-hand boltban találtam egy "szerelem első látásra" maxiruhát, csak épp nem a méretemben. XXL-es volt, én meg barátok között is S-M-es méretekkel rendelkezem. Semmi baj, "megvesz, hazavisz, átalakít, boldogan szaladgál benne a városban". Szeretek varrni. Kihívás. Kikapcsol, és ezért már megéri.

 

Az egyik kedvenc ruhaboltom a MOHITO. Gyakran vásárolok ott, és az Ügyfeleimmel is mindig útba ejtjük személyi styling során. Most már kettő helyen is megtalálhatóak Budapesten, a MOM-ban és a Corvin plázában. A tüllszoknyákat is imádom. Annyira fel tudják dobni az outfitet! Egyik alkalommal ez a látvány fogadott az imént említett üzletben:

Ezt így ahogy van, nekem találták ki! Sajnos abban a hónapban picit túlköltekeztem már, de azért felpróbáltam, gondolván hátha nem is áll jól. Én naiv, egy ilyen csodálatosság kin ne mutatna! Úgyhogy fájó szívvel, de elbúcsúztam akkori álmaim szettjétől. De csak miután jól szemügyre vettem..hihi. Megnéztem hány rétegből és milyen anyagokból áll a szoknya, milyen cipzár van benne, milyen hosszú, stb. A felsőt esélyem sem volt reprodukálni a saját kezem által, úgyhogy azt egyelőre hagytam függőben. 

 

 

Háromféle anyagot kellett beszereznem:

 1. A szoknya legalsó rétegének való anyagot, ami miatt nem lesz áttetsző. Ezt fehér bélésselyemmel oldottam meg.
 2. A középső réteget, ez adja meg az enyhén kékes hatást. Én itt egy fényes anyagot választottam az eredetivel ellentétben, ott ez a réteg matt és szürkésebb picit. 
 3. És végül a hófehér tüllréteget. Összesen három borítja a szoknyát, különböző hosszúságban. A legfelső a leghosszabb, és így tovább haladva a legrövidebbig. 

 A körúton rengeteg textil-üzlet van. Én ezeket személy szerint az I Love Textil nevezetűben vettem. Az egyik legolcsóbb árkategóriás méteráru-lánc. Ennek ellenére nagyon jó dolgokat ki lehet ott fogni. 

Milyen egyéb kellékre volt még szükségem?

 1. Láthatatlan cipzárra, a nagyobb méretűre, körülbelül 30 cm lehet. Azért jó a láthatatlan, mert a szoknya belső részére varrom oda, így mikor összehúzom, nem látszódik. Esztétikusabb.
 2. Pici kapocsra, olyanra, ami a melltartón is található. Ha van olyan melltartó, amit nem használsz, arról is nyugodtan le lehet operálni egy kis és hegyes ollóval.
 3. Szalagra övrész gyanánt, és esetleg keményebb anyagra, aminek van tartása, és ráapplikálható a szalag.
 4. Fehér cérnára. Világoskék nem feltétlen szükséges, hisz olyan világos volt a kék anyag is. 
 5. Gombostűkre az anyag rögzítéséhez.
 6. Krétára a jelöléshez, hogy könnyeben szabjam ki az ollóval. Normál esetben szabász ollóval kellene elvégezni a műveletet, nekem akkor még csak sima mezei papírvágóm volt.
 7. Nem árt ha van a kéznél vonalzó és centi.
 8. És ami a legfontosabb: egy varrógép. Nagyon olcsón lehet kapni már egész jó minőségűeket hobby-varróknak, akár 30-ezerért is. 

Nekem innen csak a cipzárt és a kapcsot kellett megvennem, a többi már adott volt. Ezeket is a körúton szereztem be a Mester utcánál található Röltex üzletben.

Rengeteg tutorial van youtube-on, hogy is kell elkészíteni egy ehhez hasonló szoknyát. Lényegében félköröket kell kiszabni, és azokat szépen elszegni, összevarrni. Majd ezután varrjuk rá az övrészt, és az utolsó lépés a cipzár és végül a kapocs.

Egy egyszerűbb változatra példa: https://www.youtube.com/watch?v=Wb7fTViS3yE

 Három délutánon át készült, és összesen 3000 Ft-ba került. Negyed annyiba, mint az eredeti.

 

 

A felsőt pedig (mint az előző képen is látszik) leértékelésnél még sikerült elcsípnem. :) 

 

 

 

Tags:

Off Canvas Menu